admin | 9 března, 2015 |
Vůni Angel, která odstartovala nový trend gurmánských vůní, si pamatuji jako novinku. Chodila jsem tehdy ještě na základní školu a na nějakém výletě do Prahy jsme s maminkou zašly do kosmetického oddělení obchodního domu – myslím, že to byla Kotva. Procházely jsme se mezi pulty a narazily jsme tam právě na parfém Angel. Maminka si ho vyzkoušela… a láska byla na světě. Dnes už „anděla“ nenosí, ale mnohé fanynky u něj zůstaly a kromě toho si Angel stále získává nové. Je totiž skutečně výjimečný.
Složení:Hlava: meloun, kokos, mandarinka, jasmín, bergamot, cukrová vataSrdce: med, broskev, švestka, orchidej, meruňka, jasmín, růžeZáklad: tonka, ambra, pačuli, pižmo, vanilka, čokoláda, karamel
Angel není dílo náhody, kdy se parfumérovi do zkumavky omylem vysypala cukřenka, když si sladil kávu. Jeho autoři – Thierry Mugler, ředitelka jeho parfémové divize Vera Strübiová i parfuméři Olivier Cresp a Yves de Chiris od začátku věděli, že chtějí vytvořit úplně nový koncept. Thierry nechtěl, aby měl jeho parfém něco společného s módou.
Poněkud výjimečný byl i postup – nejprve totiž vznikl slavný flakón ve tvaru hvězdy a Thierry také dopředu věděl, že tekutina uvnitř bude modrá. Nakonec to pomohlo při vymýšlení obsahu. Autoři využili sílu kontrastu a překvapení; ostatně, nenapadlo by Vás při pohledu na modrou hvězdu, že obsah bude jistě ledově chladný a svěží? Angel je však úplný opak.
Thierry Mugler chtěl, aby mu parfém připomínal něco příjemného z dětství, aby byl uklidňující. Vzpomněl si na vůně, které měl spojené s poutěmi a jarmarky: dřevěné stánky, cukrová vata, čokoláda, karamel. Parfuméry takové přání zpočátku zaskočilo, ale nakonec se jim novátorská představa zalíbila. Sestavili akord z čokolády, medu a vanilky, který postupně dolaďovali, a Yves de Chiris dostal geniální nápad doplnit sladkosti výraznou dávkou pačuli – její dřevitě zemitá vůně mu připomněla právě aroma čerstvého i vyschlého dřeva, z něhož bývají jarmareční stánky.
Díky tomu není Angel přeslazený a má onen zvláštní, výjimečný charakter, není zkrátka jen jednou z mnoha dalších sladkých orientálních vůní. A právě vyvažování obou složek, sladké a dřevité, nakonec zabralo nejvíc času; na parfému se pracovalo rok a půl, než byli všichni zúčastnění s výsledkem konečně spokojeni.
Angel obsahuje mimo jiné chemické látky maltol a ethylmaltol. Maltol se přirozeně vyskytuje např. v kakau, kávě, praženém sladu či chlebu a do parfémů přidává pražený, karamelový efekt; ethylmaltol se vyrábí synteticky z maltolu a výrazně voní po cukrové vatě.
Angel sice není úplně první gurmánská vůně (připomeňme si třeba o rok starší Casmir nebo Vanilii od L’Artisanu z roku 1978), je ale první, která se tak mohutně proslavila, a díky němu se ethylmaltol stal oblíbenou, ba někdy až zneužívanou parfémovou ingrediencí. Snad každá značka musela mít v 90. letech svého „anděla“, ale přežili jen ti, kteří dokázali zaujmout něčím originálním: smetanová Euphoria, fialkově lékořicová Lolita Lempicka nebo roztomile cukrová Nina.
Máte i Vy doma svého Angela?